Veelgestelde vragen

Over de Nederlandse Paarden Academie

Wat is de Nederlandse Paarden Academie?

De Nederlandse Paarden Academie is geen school. De Nederlandse Paarden Academie biedt zelf geen opleidingen aan maar geeft een overzicht van alle opleidingen, trainingen en cursussen in de paarden sector. Het aanbod varieert van een vierjarige mbo opleiding paardenhouderij tot een workshop trailerladen van een dagdeel. Zoek je een opleiding, training, cursus of workshop: je vindt het bij de Nederlandse Paarden Academie!

De Nederlandse Paarden Academie is een initiatief van de KNHS en de Aeres groep, in samenwerking met de FNRS en het KWPN. Nederland staat internationaal goed bekend vanwege de paardenkennis, innovaties in de sector en prestaties in de sport. De internationale positie van de Nederlandse paardensector wordt echter onvoldoende ondersteund door professionaliteit en praktijkgerichtheid van beroepsopleidingen. Daarom heeft de Nederlandse Paarden Academie eveneens een kwaliteitslabel ontwikkeld, om opleidingen te beoordelen op praktijkgerichtheid, klanttevredenheid en sectortevredenheid.

Biedt de Nederlandse Paarden Academie opleidingen aan?

De Nederlandse Paarden Academie biedt zelf geen opleidingen aan maar geeft een overzicht van alle opleidingen, trainingen en cursussen die in de paardensector worden aangeboden. Opleiders en aanbieders van trainingen, clinics en cursussen kunnen hun aanbod op de site aanmelden zodat de paardensporter een totaaloverzicht krijgt. Als je op zoek bent naar een opleiding, training of cursus kun je bij de Nederlandse Paarden Academie het aanbod vergelijken. Als je meer wilt weten over een specifieke opleiding wordt je doorgestuurd naar de website van de opleidingsinstelling, daar kun je je ook aanmelden.

Hoe neem ik contact op met de Nederlandse Paarden Academie?

Voor meer informatie of vragen over de Nederlandse Paarden Academie kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier of bellen met 088 0909 809.

De Nederlandse Paarden Academie stopt

Op dinsdagavond 25 september jl. is in goede samenspraak met alle initiatiefnemers besloten de Nederlandse Paarden Academie niet door te ontwikkelen. Het is nog niet het juiste moment en de juiste tijd. De voormalige werkgroep van de Nederlandse Paarden Academie gebruikt de tijd tot 1 december 2018 om alles af te ronden. Het initiatief loopt ten einde. Alle betrokkenen staan nog steeds met veel overtuiging achter de redenen waarom dit initiatief is opgericht, wellicht wordt dit in de toekomst door meer partijen in de sector gedragen en leidt dit dan wel tot een succesvol bestaan.

Voor meer informatie kunt u hier kijken: https://nederlandsepaardenacademie.nl/site/nederlandse-paarden-academie-stopt/

Voor paardensporters

Wat doet de Nederlandse Paarden Academie voor mij?

De Nederlandse Paarden Academie geeft een overzicht van alle opleidingen, trainingen en cursussen die er in de paarden sector worden aangeboden. Dit maakt het makkelijker voor jou om een opleiding te vinden die bij je past. Je kunt snel zien welke opties er zijn, verschillende opleidingen met elkaar vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Het kwaliteitslabel van de Nederlandse Paarden Academie helpt je met kiezen: het geeft aan dat een opleiding voldoet aan de eisen van de sector.

Behalve opleidingen zoeken en vergelijken kun je ook reviews achterlaten over een opleiding, training of cursus die je al gevolgd hebt. Hiermee help je andere bij het maken van een keuze.

Wat voor opleidingen kan ik vinden op de website van de Nederlandse Paarden Academie?

De Nederlandse Paarden Academie biedt een overzicht van beroepsopleidingen in de hippische sector op vmbo, mbo, hbo en master niveau. Naast publieke opleidingen zijn ook particuliere opleidingen op de website te vinden, zoals de opleiding tot instructeur. Behalve opleidingen bevat de site informatie over clinics, trainingen, workshops en cursussen in de paardensector. Het aanbod varieert van een vierjarige beroepsopleiding medewerker paardenhouderij tot een cursus trailerladen van een dagdeel.

Wat betekent het als een opleiding het kwaliteitslabel heeft?

Uit onderzoek blijkt dat hippische opleidingen onvoldoende aansluiten bij de behoeftes van de sector. De Nederlandse Paarden Academie heeft daarom in samenwerking met de sector een kwaliteitslabel voor opleidingen ontwikkeld. Een onafhankelijke kwaliteitscommissie beoordeelt opleidingen op praktijkgerichtheid, klanttevredenheid en sectortevredenheid. Het kwaliteitslabel geeft aan dat een opleiding voldoet aan de eisen die de sector stelt. Het helpt je dus bij de keuze voor een opleiding.

Waar kan ik me aanmelden voor een opleiding/cursus/training etc.?

De Nederlandse Paarden Academie biedt zelf geen opleidingen aan maar geeft een overzicht van bestaande opleidingen, trainingen en cursussen bij diverse opleidingsinstellingen. Als je wilt deelnemen aan een opleiding, cursus of training die door de Nederlandse Paarden Academie is vermeld, dan kan dit bij de organiserende partij. Als je een leuke opleiding hebt gevonden vind je op de informatiepagina van deze opleiding een link naar de website van de opleider, waar je je ook kunt aanmelden.

Voor opleiders

Wat kan de Nederlandse Paarden Academie voor mijn onderwijsinstelling betekenen?

Het opleidingsaanbod in de hippische sector is erg versnipperd. De Nederlandse Paarden Academie brengt het opleidingsaanbod in Nederland samen in een totaaloverzicht. Zo kunnen paardensporters en personen actief in de sector snel zien welke mogelijkheden er zijn, opleidingen vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Aanbieders van een opleiding, training, cursus, workshop of clinic kunnen zich registreren. Op de pagina 'voor opleiders' vindt u meer informatie over deelname en kosten. Na registratie kunt u uw opleidingen, trainingen en cursussen toevoegen en publiceren zodat deze zichtbaar worden voor de sitebezoekers.

Deelname aan de Nederlandse Paarden Academie zorgt ervoor dat uw opleidingsaanbod vindbaar is in de zoekmachine voor hippisch onderwijs. Oud-cursisten kunnen daarnaast reviews achterlaten over uw opleiding zodat nieuwe bezoekers makkelijker kunnen kiezen. U ontvangt periodiek updates over het aantal paginabezoekers. Daarnaast zijn er aanvullende promotiemogelijkheden zoals een vermelding in de nieuwsbrief of een vermelding van uw opleiding op de homepage. Tot slot heeft de Nederlandse Paarden Academie een kwaliteitslabel om opleidingen te waarderen.

Wanneer kan ik een opleiding aanmelden bij de Nederlandse Paarden Academie?

Sinds september 2016 was het mogelijk om deel te nemen aan de Nederlandse Paarden Academie tijdens een proefperiode. Inmiddels (februari 2017) zitten er kosten verbonden aan de zichtbaarheid op deze website. U kunt zich registreren als opleider waarna u de mogelijkheid krijgt uw opleidingsinformatie in te vullen op de website. Na goedkeuring van de Nederlandse Paarden Academie zal de informatie te zien zijn voor bezoekers van de website. De tarieven kunt u vinden op de pagina 'voor opleiders'.

Aan welke eisen moet mijn opleiding voldoen om het kwaliteitslabel van de Nederlandse Paarden Academie te mogen voeren?

Voor meer informatie over het kwaliteitslabel van de Nederlandse Paarden Academie kunt u kijken op de pagina: kwaliteitslabel.

Op deze pagina vindt u o.a. het document: "kwaliteitslabel - Basisvoorwaarden en Stappenplan". Hierin staat gedetailleerd beschreven welke stappen u kunt verwachten in het traject voor het behalen van het kwaliteitslabel van de Nederlandse Paarden Academie.

Over het kwaliteitslabel

Waarom een kwaliteitslabel?

Nederland staat internationaal goed bekend vanwege de paardenkennis, innovaties in de sector en prestaties in de sport. De internationale positie van de Nederlandse paardensector wordt echter onvoldoende ondersteund door professionaliteit en praktijkgerichtheid van beroepsopleidingen. Er is ontevredenheid in de sector over het aanbod van opleidingen in de paardensport. Het aanbod is versnipperd en het is onduidelijk wat de kwaliteit van de verschillende opleidingen is. Er is behoefte aan kwalitatief hoogwaardige opleidingen, zowel in de breedte als in het topsegment. De Nederlandse Paarden Academie heeft als doel deze zaken inzichtelijk te maken.

Wat is het kwaliteitslabel van de Nederlandse Paarden Academie?

Het kwaliteitslabel van de Nederlandse Paarden Academie is een extra kwaliteitskeurmerk bovenop de andere kwaliteitsstandaarden waaraan publieke- of private opleidingen dienen te voldoen. Het laat zien dat een opleiding extra aandacht besteedt aan drie belangrijke speerpunten in de hippische sector; praktijkgerichtheid, klanttevredenheid en sectortevredenheid.

Wanneer komt een opleiding in aanmerking voor het kwaliteitslabel?

In de handleiding: "kwaliteitslabel - Basisvoorwaarden & Stappenplan" te vinden op de pagina kwaliteitslabel, kunt u in hoofdstuk 2: "Basisvoorwaarden" lezen waaraan een opleiding dient te voldoen. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen publieke- en private opleidingen.

Hoe kunt u een opleiding aanbieden voor het behalen van het kwaliteitslabel?

Dit kan door contact op te nemen per mail via, info@nederlandsepaardenacademie.nl. U kunt dan aangeven voor welke opleiding u het label wilt aanvragen. De Nederlandse Paarden Academie zal u dan een inschrijfformulier opsturen welke u daarna per mail weer kunt retourneren.

Zitten er kosten verbonden aan de aanvraag voor het kwaliteitslabel?

De kosten voor het indienen van een aanvraag bedragen in zijn totaliteit €1500, - .
Dit is opgesplitst in twee fases:
1. Voorwaardelijke toelating en voortraject: stap 1 t/m stap 4.1
Kosten: €400,-
2. Kwaliteitsbeoordeling en afronding: stap 4.2 t/m stap 6
Kosten: €1100,-

Het tweede bedrag wordt pas in rekening gebracht zodra zowel de opleider als de Nederlandse Paarden Academie besluiten om na de voorwaardelijke toelating en het voortraject de procedure voort te zetten. Mocht een opleiding uiteindelijk niet meteen of helemaal niet het kwaliteitslabel van de Nederlandse Paarden Academie verkrijgen dan kan de opleider geen beroep doen op het terugvragen van een gedeelte of het totale bedrag.

Wanneer kunt u instromen in een aanvraagtraject?

Er zijn drie momenten per jaar waarop een opleider uiterlijk het dossier en de bewijsstukken voor het behalen van het kwaliteitslabel kan aanleveren.
Voor 2018 betreft dit de volgende data:
- 09-02-2018
- 30-04-2018
- 21-09-2018

Hoelang duurt het gehele traject?

Een traject bestaat uit verschillende stappen. Het gehele traject neemt ongeveer 9 weken in beslag.

Wat is het "aspirant" kwaliteitslabel van de Nederlandse Paarden Academie?

Het kwaliteitslabel van de Nederlandse Paarden Academie wordt pas toegekend aan een opleiding zodra aan alle criteria voldaan is.
Het kan voorkomen dat een “voorlopig” kwaliteitslabel wordt toegekend, dit wordt alleen gedaan zodra de kwaliteitscommissie voldoende zekerheden ziet dat er na het uitwerken en toepassen van de aanbevelingen alsnog voldaan wordt of als een opleiding net opgericht/ gestart is en dezelfde methodiek hanteert als bij andere opleidingen.

Hoelang behoud de opleiding het kwaliteitslabel?

Een opleiding heeft het kwaliteitslabel van de Nederlandse Paarden Academie toegekend gekregen, om deze te behouden dient er periodiek opnieuw aangetoond te worden of er nog steeds voldaan wordt aan de extra kwaliteitstandaarden van de Nederlandse Paarden Academie.

Van een opleiding die het kwaliteitslabel heeft toegekend gekregen, wordt het volgende verwacht;
1. Per 2 jaar dient er een zelf-audit uitgevoerd te worden.
2. Per 4 jaar worden alle criteria opnieuw getoetst d.m.v. een periodieke audit.

Kosten voor de verlengingsbeoordeling bedragen: €500,-

Kunnen alle opleidingen zich aanmelden voor het kwaliteitslabel?

Nee, alleen opleidingen met een opleidingstraject van 1 jaar of langer.

Staat uw vraag er niet tussen?

Heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar 088 0909 809

Blijf op de hoogte

Wil je altijd het laatste nieuws over paardenopleidingen ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.